ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Ε. N. E. N.
Η Ιστορία της ΕΝΕΝ
Η πορεία της ένωσής µας….
Η εξέλιξη στη διάγνωση των νεφρικών παθήσεων στις µεθόδους υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας και η µεγάλη αύξηση των ασθενών µε νεφρολογικά νοσήµατα, επέβαλαν την ανάγκη εξειδικευµένης Ιατρονοσηλευτικής φροντίδας για την αντιµετώπισή τους.
Παρακολουθώντας την πορεία της διεπιστηµονικής νεφρολογικής οµάδας, διαπιστώνουµε, ότι ο Nοσηλευτής Nεφρολογίας (N.N.) αποτελεί τον βασικό συντελεστή στη θεραπεία της υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας σε όλα τα στάδια της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου (Χ.Ν.Ν.).
Για να εκτιµήσουµε, λοιπόν, τον πολύπλευρο ρόλο και το έργο του N.N. σε όλα τα στάδια της πορείας και της λειτουργίας της Ελληνικής Νεφρολογικής Ένωσης Νοσηλευτών, κρίνεται σκόπιµο να ανατρέξουµε στο παρελθόν και να κάνουµε µια σύντοµη αναδροµή στην εξέλιξη της νεφρολογικής νοσηλευτικής στη χώρα µας.
Eίναι γεγονός αναµφισβήτητο, ότι το παρελθόν πληροφορεί, διδάσκει και καθοδηγεί το µέλλον. Θα επιχειρήσουµε να ταξιδέψουµε στο παρελθόν, περιδιαβαίνοντας µονοπάτια και σταθµούς της πορείας µας, θα φωτίσουµε γεγονότα και θα εστιάσουµε σε πρόσωπα λαµπερά και φωτισµένα, τα οποία µε την προσφορά και τη σκληρή δουλειά τους κέρδισαν την αναγνώριση, την αγάπη και την εκτίµηση στο χώρο της νοσηλευτικής και ειδικότερα στο χώρο της νεφρολογικής νοσηλευτικής.
Στη χώρα µας η εκπαίδευση των νοσηλευτών νεφρολογίας γινόταν χωρίς προγραµµατισµό και µέθοδο, αρκετές δε φορές οι νοσηλευτές ήταν αυτοδίδακτοι και η όποια εκπαίδευσή τους εξαρτιόταν από το µεράκι τους, την ατοµική προσπάθεια και τη διάθεση των γιατρών. Η πρώτη οργανωµένη προσπάθεια προσέγγισης του προβλήµατος, έγινε το 1986 µε τη δηµιουργία µιας οµάδας εργασίας, από νοσηλευτές και γιατρούς Νεφρολόγους µε κοινά ενδιαφέροντα και στόχους. Η προσπάθεια αυτή αφορούσε την οργάνωση ετησίων επιµορφωτικών σεµιναρίων µε θέµατα γενικού ενδιαφέροντος περί την νεφρολογία και την νεφρολογική νοσηλευτική.
Παράλληλα δηµιουργείται ένας νοσηλευτικός πυρήνας από τις συναδέλφους Άννα Ζαπραΐδου, Ιωάννα Θάνου, Μαγδαληνή Κωστενίδου, Σπυριδούλα Μπαλκονίκου και
Παναγιώτα Τσούγια, ο οποίος σε συνεργασία µε µια Ιατρική Οµάδα, που αποτελείται από τους κους Πάνο Ζηρογιάννη, Θάνο Αγραφιώτη, τον αείµνηστο Αντώνη Κατιρτζόγλου και οργανώνουν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Αθηνών τα ετήσια επιµορφωτικά σεµινάρια για νοσηλευτές Νεφρολογίας.
Τα εν λόγω ετήσια σεµινάρια στη συνέχεια, έγιναν θεσµός, διήρκησαν 6 χρόνια και κάλυψαν όλο το φάσµα της Νεφρολογίας, που αφορούν:
- Νοσηλευτική παρέµβαση στο Νεφρολογικό άρρωστο 1986-87
- Θέµατα Εξωνεφρικής Κάθαρσης 1987-88
- Ειδικά προβλήµατα της Αιµοκάθαρσης 1988-89
- Συνεχής Φορητή Περιτοναϊκή Κάθαρση 1989-90
- Κλινική Νεφρολογία 1990-91
- Μεταµόσχευση 1991-92
Σιγά-σιγά, ο νοσηλευτικός πυρήνας «κρυσταλλώνει» και οδηγεί στις 21/11/88 στην υλοποίηση του οράµατος, δηλαδή την ίδρυση του επίσηµου Νεφρολογικού Νοσηλευτικού Οργάνου µε επιστηµονικό χαρακτήρα, µε την επωνυµία:
«Ελληνική Νεφρολογική Ένωση Νοσηλευτών» ( Ε.Ν.Ε.Ν ) µε έδρα την Αθήνα.
Σκοπός της ένωσης είναι:
« Η προώθηση της επιστηµονικής, επαγγελµατικής και τεχνικής κατάρτισης των µελών της στον τοµέα της πρόληψης και θεραπείας των νεφροπαθειών »
Ιδρυτικά μέλη
Ιδρυτικά µέλη είναι 22 Νοσηλευτές από όλα τα νοσοκοµεία της χώρας, που εργάζονται σε Νεφρολογικά τµήµατα, Μονάδες Εξωνεφρικής Κάθαρσης και Μεταµόσχευσης, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα ιδρυτικά µέλη της Ενωσης είναι τα παρακάτω: Ζαπραϊδου Άννα
Θάνου Ιωάννα Πουλιάση Γεωργία Πλατάκη Μαρίνα
Μπαρκονίκου Σπυριδούλα Κάσσα Δάφνη
Πατελάκη Κων/να Βασιλέρη Χαρίκλεια Μουστάκα Μάρθα Τσούγια Γιώτα Μάντζου Βάσω Τάκη Αικατερίνη
Ουζουνίδου Αικατερίνη Βουλκίδου Πολυχρονία
Τριανταφυλλοπούλου Ελένη Θεοδούλου Ανδρούλα Καρακώστα Ελένη Βασιλειάδου Αικατερίνη Πετράκη Αικατερίνη
Μανώλη Βασιλική
Επίτιμοι Πρόεδροι:
Ζαπραϊδου Άννα, Θάνου Ιωάννα Επίτιµα Μέλη:
Ζιρογιάννης Παναγιώτης – Αγραφιώτης Θάνος – Κατιρτζόγλου Αντώνης
1η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ε.Ν.Ε.Ν.
- Άννα Ζαπραΐδου Πρόεδρος
- Χαρίκλεια Βασιλέρη Αντιπρόεδρος
- Παναγιώτα Τσούγια Γραµµατέας
- Άννα Θάνου Ταµίας
- Μάρθα Μουστάκα Μέλος
Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή αναλαµβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να οδηγήσει την Ένωση σε εκλογές.
Στις 17 Μαρτίου 1990 λαµβάνει χώρα η πρώτη Νοσηλευτική Ηµερίδα της Ε.Ν.Ε.Ν. , κατά την οποία διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξή του:
1ου εκλεγµένου 5-µελούς Διοικητικού Συµβουλίου:
- Άννα Θάνου Πρόεδρος
- Άννα Καραγιάννη Αντιπρόεδρος
- Παναγιώτα Τσούγια Γραµµατέας
- Μαγδαληνή Κωστενίδου Ταµίας
- Μάρθα Μουστάκα Μέλος
Δ Ρ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Τ Ε Σ Ε.Ν.Ε.Ν.
1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ
Η Ε.Ν.Ε.Ν. µε βασικό στόχο τη συνεχή επιµόρφωση των µελών της για την αναβάθµιση της παρεχόµενης φροντίδας, διοργανώνει ανά έτος από το Μάρτιο του 1990 έως σήµερα , τις γνωστές σε όλους µας « ηµερίδες του Μαρτίου», οι οποίες αποτελούν θεσµό στα νεφρολογικά νοσηλευτικά δρώµενα. Οι νοσηλευτές νεφρολογίας ενηµερώνονται για τις νεώτερες εξελίξεις της νεφρολογίας, της
Νεφρολογικής Νοσηλευτικής και της τεχνολογίας και εµπλουτίζουν το γνωστικό τους αντικείµενο.
2. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Κορυφαίο γεγονός των στόχων και των επιστηµονικών µας δραστηριοτήτων, αποτελεί η επιτυχής διοργάνωση των Πανελληνίων Συνεδρίων Νοσηλευτών Νεφρολογίας, το πρώτο το 1994 στην Κέρκυρα και ακολούθησαν µε επιτυχία τα υπόλοιπα.
Τα συνέδρια µας, κάθε 2 χρόνια θεσµός πλέον, έχουν καθιερωθεί στην συνείδηση όλων µας, ως παράγων επικοινωνίας, προώθησης και ενηµέρωσης της σύγχρονης και εξειδικευµένης γνώσης στη νεφρολογική νοσηλευτική. Συγχρόνως όµως αποτελούν και ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων µεταξύ νοσηλευτών, ιατρών και επιστηµόνων άλλων ειδικοτήτων, που εµπλέκονται στην αντιµετώπιση του ασθενούς µε νεφρολογικά και άλλα συνοδά νοσήµατα. Ανακοινώνονται ερευνητικά νοσηλευτικά προγράµµατα και πρωτόκολλα, τα αποτελέσµατα των οποίων εφαρµόζονται στην κλινική πράξη, µε στόχο την βελτίωση της προσφερόµενης φροντίδας υγείας.
Το επιστηµονικό πρόγραµµα των συνεδρίων µέσα από στρογγυλά τραπέζια, ερευνητικές ανακοινώσεις, posters, διαλέξεις και κλινικά φροντιστήρια (work shop ), καλύπτει όλο το φάσµα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής.
- Εξωνεφρική κάθαρση
- Μεταµόσχευση
- Κλινική Νεφρολογία
- Έρευνα – Ποιοτικός έλεγχος
- Επείγουσα Νεφρολογική Νοσηλευτική
- Παιδιατρική Νεφρολογική Νοσηλευτική
- Εκπαίδευση
- Διοίκηση
- Δίαιτα
- Τεχνολογία
- Ψυχολογική Φροντίδα
- Νοσοκοµειακές Λοιµώξεις
3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ
Και ενώ οι εξελίξεις στο Νεφρολογικό χώρο προχωρούν µε ταχείς ρυθµούς και τα προγράµµατα εξωνεφρικής κάθαρσης και µεταµόσχευσης εξαπλώνονται και στην Ευρώπη, η ανάγκη για εκπαίδευση και παροχή εξειδικευµένης Νεφρολογικής Νοσηλευτικής Φροντίδας και στη χώρα µας γίνεται επιτακτική. Σταθµό στην ιστορία της Ένωσής µας, σχετικά µε την επαγγελµατική και επιστηµονική κατάρτιση των Νοσηλευτών Νεφρολογίας, αποτελεί η αποδοχή και η θεσµοθέτηση από την πολιτεία, το 1992, του ειδικού εκπαιδευτικού προγράµµατος που εκπόνησε η Ε.Ν.Ε.Ν. για την εξειδίκευση του Νοσηλευτή Νεφρολογίας και η χορήγηση του τίτλου του ειδικού Νοσηλευτή (Υπ.Απ.Α4/2450/91 και Υπ.Απ.Α4/1614/92).
Η χρονική διάρκεια του προγράµµατος ήταν εξάµηνη, αναπτύχθηκε σε 5 ενότητες και αφορούσε:
- Κλινική Νεφρολογία
- Εξωνεφρική Κάθαρση
- Μεταµόσχευση
- Αιµοκάθαρση στις ειδικές οµάδες
- Διοίκηση
Οι Νοσηλευτές, απόφοιτοι τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, αποκτούν ειδικές θεωρητικές γνώσεις και κλινική εµπειρία στην φροντίδα των νεφροπαθών στην πρωτοβάθµια, δευτεροβάθµια και τριτοβάθµια περίθαλψη. Το πρόγραµµα υλοποιήθηκε από το 1993- 1998. Διεκόπη µε ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και µε το σκεπτικό της αναθεώρησης όλων των εξειδικεύσεων και ειδικοτήτων. Παρά τις παραστάσεις, την επιµονή µας και την επιστολή εγγράφων µας για την αναγκαιότητά του, δεν κατέστη δυνατή η επαναλειτουργία του.
Τα νοσοκοµεία που συµµετείχαν στην υλοποίηση του προγράµµατος ήταν:
Γ.Ν. «Ο Ευαγγελισµός » Αθηνών Γ.Π.Ν. «Ιπποκράτειο» Αθηνών Γ.Π.Ν. «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης
Γ.Ν «Άγιος Παντελεήµων» Νίκαια – Πειραιώς Γ.Ν. «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων
Γ.Π.Ν. Ιωαννίνων
Ο Ν.Ν.στην διεπιστηµονική οµάδα αποτελεί πλέον το πρόσωπο αναφοράς, ο ρόλος του διευρύνεται, αφήνει πίσω την παραδοσιακή του δοµή και η διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας µέσα από την έρευνα, αποτελεί µείζονα προτεραιότητα. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες πλέον επιβάλλουν νέα πρότυπα στην αποδιδόµενη νοσηλευτική φροντίδα. H Ε.Ν.Ε.Ν. βελτίωσε και αναθεώρησε το πρόγραµµα εκπαίδευσης Ν.Ν., το κατέθεσε εκ νέου στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΑΝ), από το οποίο έγινε αποδεκτό και εγκρίθηκε ως Νοσηλευτική Νεφρολογική Ειδικότητα. Το πρόγραµµα έχει διάρκεια ενός (1) έτους, διαµορφώνει και προβάλλει το σύγχρονο προφίλ του Ν.Ν και αναµένεται η υλοποίησή του.
Καθώς οι µεταµοσχεύσεις οργανώνονται, προωθούνται και νοµοθετικά κατοχυρώνονται, οι νοσηλευτές των τµηµάτων µεταµόσχευσης συµµετέχουν στον συντονισµό και την οργάνωση της µεταµόσχευσης νεφρού και άλλων οργάνων. Για τον συντονισµό προγραµµάτων µεταµόσχευσης, την πληρέστερη πληροφόρηση των ασθενών και της κοινής γνώµης, καθιερώνεται και στη χώρα µας «ο συντονιστής µεταµοσχεύσεων».
4. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Η Ε.Ν.Ε.Ν. λειτουργεί µε ένα δίχτυο οργάνωσης, δηλαδή µε έναν εκπρόσωπο – εθελοντή ( link–person), ανά περιφέρεια της χώρας µε στόχο τον καλύτερο συντονισµό, οργάνωση και επικοινωνία µε τα µέλη µας. Είναι το πρόσωπο αναφοράς για τους νοσηλευτές της περιφέρειας των µονάδων Ε.Κ., για κάθε πρόβληµα η πληροφορία. Είναι η νοσηλεύτρια που θα προγραµµατίσει σε συνεργασία µε το Δ.Σ. την επιµόρφωση, θα προτείνει εισηγητές και την θεµατολογία, που οι νοσηλευτές επιθυµούν περισσότερο, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Ο θεσµός έχει πετύχει αν κρίνουµε από την µαζική ανταπόκριση και συµµετοχή των νοσηλευτών στα προγράµµατα επιµόρφωσης.
5. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η Ε.Ν.Ε.Ν. επιδιώκει να είναι κοντά στους νοσηλευτές της περιφέρειας, τους ενθαρρύνει και τους παρακινεί να αναδείξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, στόχο τον οποίο πέτυχε σε συνεργασία µε τον διαµερισµατικό εκπρόσωπο, και µε την διοργάνωση των διαµερισµατικών επιστηµονικών συναντήσεων. Οι νοσηλευτές των νεφρολογικών τµηµάτων της περιφέρειας αγκάλιασαν και υποστήριξαν αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες αποτελούν το φυτώριο νέων στελεχών, την συµµετοχή τους σε ανακοινώσεις παρακινώντας τους στην «ευγενή άµιλλα».
Παράλληλα σε κάθε συνάντηση διεξάγεται κλινικό φροντιστήριο για τα στελέχη και τους Νοσηλευτές των µονάδων Ε.Κ. Καθοριστική είναι η συµβολή της κας Μαράκη Μαρίας στον συντονισµό και στην πραγµατοποίηση αυτής της δραστηριότητας.
Στο πρόγραµµα συνεχιζόµενης εκπαίδευσης νοσηλευτών νεφρολογίας, εντάχθηκε και η προσπάθεια «πνευµατικής καλλιέργειας» των µελών µας. Οι επιστηµονικές συναντήσεις της Ε.Ν.Ε.Ν. αποτελούν «όαση» πνευµατικής καλλιέργειας και προβληµατισµού. Διότι παράλληλα µε την ανάπτυξη των ειδικών θεµάτων, σχετικά µε τη Χ.Ν.Ν. και τη νεφρολογική νοσηλευτική, επιστήµονες της πνευµατικής ζωής του τόπου, Ακαδηµαϊκοί δάσκαλοι από το χώρο της Νοσηλευτικής, της Ιατρικής, της Εκκλησίας, της Ιστορίας, της Ποίησης και της Τέχνης, ειδικοί επιστήµονες, συγγραφείς, περιβαλλοντολόγοι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ανέπτυξαν θέµατα γενικότερου επιστηµονικού, κοινωνικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος.
6. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
Η Ε.Ν.Ε.Ν. µε στόχο την βελτίωση και την διασφάλιση της νοσηλευτικής νεφρολογικής φροντίδας των ασθενών µε Χρόνια Νεφρική Νόσο (Χ.Ν.Ν.), την καθιέρωση προτύπων και κοινών εκπαιδευτικών προγραµµάτων, ώστε οι ασθενείς όλων των µονάδων της χώρας να έχουν ενιαία ολοκληρωµένη νοσηλευτική φροντίδα, ανέθεσε το 2002 σε οµάδα νοσηλευτών – µελών της την εκπόνηση πρωτοκόλλων νοσηλευτικής νεφρολογικής πρακτικής.
Το πρώτο εγχειρίδιο Πρωτοκόλλων Νεφρολογικής Νοσηλευτικής Πρακτικής εκδόθηκε το 2003.
Τα πρωτόκολλα αφορούν νοσηλευτικές δεξιότητες και παρεµβάσεις των Ν.Ν., και τεκµηριώνονται µέσα από τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και την διεθνή βιβλιογραφία για την αντιµετώπιση της Χ.Ν.Ν.. Εκπονήθηκαν (18) δέκα οκτώ πρωτόκολλα, που αφορούν νοσηλευτικές παρεµβάσεις και διαδικασίες του Τ.Ν., της περιτοναϊκής κάθαρσης και της Παιδιατρικής Νοσηλευτικής. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην Μ.Τ.Ν. του Νοσ. Παίδων «Π.& Α. Κυριακού» (µοναδική παιδιατρική Μ.Τ.Ν. της χώρας), όλες οι νοσηλευτικές παρεµβάσεις, που αφορούν την αιµοκάθαρση και την περιτοναϊκή, είναι καταγραµµένες σε νοσηλευτικά πρωτόκολλα. Στην δραστηριότητα αυτή των νοσηλευτών οφείλεται το ISO 2000 που πήρε η µονάδα.
Επίσης η κα Κωστενίδου εξήντλησε όλο το φάσµα εκπόνησης και εφαρµογής πρωτοκόλλων, που αφορούν την περιτοναϊκή κάθαρση (Π.Κ.) και το όνοµά της έχει συνδεθεί µε την εκπαίδευση αρρώστου και οικογένειας στην εφαρµογή όλων των µεθόδων και προγραµµάτων Π.Κ.. Τον συντονισµό της συγγραφής των πρωτοκόλλων είχε η κα Μαράκη και την επιµέλεια έκδοσης η κα Ιωάννα Θάνου, η κα Μαγδαληνή Κωστενίδου και η κα Μαρία Μαράκη. Το εγχειρίδιο των πρωτοκόλλων, αποτελεί σηµείο βιβλιογραφικής αναφοράς και εκπαιδευτικό υλικό, κυρίως των νέων νοσηλευτών, που καλούνται να εργαστούν σε µονάδες εξωνεφρικής κάθαρσης. Είναι ένα πρωτοπόρο βήµα στα νοσηλευτικά δρώµενα της χώρας, τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Σ.Ν.Ε. Μετά την πιλοτική εφαρµογή τους σε τρία νοσοκοµεία των Αθηνών (Παίδων «Π & Α Κυριακού», 251 ΓΝΑ, Γ.Ν. Μελισσίων Α.Φλέµιγκ, και το Ιδιωτικό Κέντρο Κυανούς Σταυρός), η Ε.Ν.Ε.Ν. ήδη έχει εκτιµήσει, αξιολογήσει και είναι σε στάδιο τροποποίησης ορισµένων διαδικασιών και εκπόνησης νέων πρωτοκόλλων.
7. ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η Ε.Ν.Ε.Ν. πιστεύει στη Διεπιστηµονική συνεργασία και συνεργάζεται µε τους επισήµους φορείς του κράτους, µε Εθνικές και Διεθνείς Επιστηµονικές Ενώσεις, όπως ο Εθνικός Σύνδεσµος Νοσηλευτών Ελλάδος ( Ε.Σ.Ν.Ε.), η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ( Ε.Ν.Ε. ), η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (Ε.Ν.Ε.), ο Ιατρικός Σύλλογος, η EDTNA-ERCA (Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσηλευτών Αιµοκάθαρσης και Μεταµόσχευσης / Ευρωπαϊκή Ένωση Φροντίδας Νεφροπαθών), ο Αµερικάνικος Σύνδεσµος Νοσηλευτών Νεφρολογίας (ΑΝΝΑ), το Παγκόσµιο Συµβούλιο Νοσηλευτών (ICN), ο Σύλλογος Νοσηλευτών της Κύπρου, ο Σύλλογος Διαιτολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών και άλλους επιστηµονικούς φορείς.
8. ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ν.Ε.Ν. ΜΕ EDTNA/ERCA
Η ΕΝΕΝ είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσηλευτών Νεφρολογίας και Μεταµόσχευσης ΕDTNA/ERCA µε ενεργό συµµετοχή των µελών µας στο σύστηµα οργάνωσης και διοίκησης της, που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά εργασίας.
Παράλληλα η ενεργός συµµετοχή µας στο συνέδριο της EDTNA/ERCA, που διοργανώνεται ανά έτος σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες Νοσηλευτές Νεφρολογίας να ανταλλάξουν απόψεις, γνώµες και εµπειρίες να γνωρίσουν τον πολιτισµό, την κουλτούρα άλλων λαών, τη λειτουργία συστηµάτων Υγείας Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά προπαντός να παρακολουθήσουν τις επιστηµονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, που αφορούν τις µεθόδους εξωνεφρικής κάθαρσης, να µάθουµε, αλλά και να δώσουµε.
Η Ε.Ν.Ε.Ν. έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας µε την EDTNA/ERCA (Level II) και συµµετέχει στην εκπόνηση και εφαρµογή εκπαιδευτικών προγραµµάτων, σε πολυκεντρικές µελέτες και πρωτόκολλα, τα αποτελέσµατα των οποίων βελτιώνουν την αποδιδόµενη φροντίδα και ανακοινώνονται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Οι νοσηλεύτριες- τες της χώρας µας, που διαδραµάτισαν και συνεχίζουν µε την παρουσία τους να παίζουν σηµαντικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά δρώµενα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής και µε την προσωπική τους παρέµβαση και διορατικότητα προώθησαν και βελτίωσαν τη θέση του Ν.Ν. στο χώρο εργασίας, αλλά και στο Κεντρικό Σύστηµα Υγείας είναι:
- Η κα Άννα Ζαπραΐδου. Πρωτοπόρος στο δρόµο της EDTNA/ERCA, είναι το αρχαιότερο µέλος µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1979. Είναι η πρώτη νοσηλεύτρια που σχεδίασε και διεξήγαγε συνεδρία αιµοκάθαρσης στη χώρα µας, µε ειδική εκπαίδευση στην εξωνεφρική κάθαρση σε νοσοκοµεία της Αγγλίας. Είναι ο πρώτος συνδετικός κρίκος των Ελλήνων Ν.Ν. µε τους Ευρωπαίους συναδέλφους µας. Είναι το πρώτο Key Member της Ελλάδος από το 1983-1990, Co-Editor από to 1992 – 2002 της εφηµερίδας «News Letter» και υπεύθυνη για την µετάφραση του στα Ελληνικά. Η κα Ζαπραΐδου δυναµικά και επίµονα προσπάθησε και πέτυχε να εντάξει την Ένωσή µας, στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, έσπειρε τον σπόρο, οραµατίστηκε τη δηµιουργία της Ε.Ν.Ε.Ν. και την εκπαίδευση του Ν.Ν.. Υπηρέτησε µε πάθος την Νεφρολογική Νοσηλευτική, δηµιούργησε «σχολή» για τους νέους νοσηλευτές νεφρολογίας και αποτελεί το πρόσωπο αναφοράς στη Νεφρολογική Νοσηλευτική Κοινότητα. Οι Ν.Ν. την ευχαριστούν και της αναγνωρίζουν την προσφορά της, για την οποία έχει τύχει τιµητικής διάκρισης µε την απονοµή του τίτλου της «επιτίµου προέδρου» της Ε.Ν.Ε.Ν.
- Η κα Ιωάννα Θάνου, µέλος της Executive Committee (EC) από το 1995- 2001. Η παρουσία της, τόσο στο Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε.Ν. όσο και στην Δ.Σ. της ΕDTNA/ERCA υπήρξε για τους Έλληνες Νοσηλευτές καταλυτική.
Είναι το πρόσωπο που έδωσε δυναµική ώθηση, στην ανάπτυξη της Ένωσής µας, και επιστηµονική οντότητα. Χαρακτηριστικό της σκληρής και αποτελεσµατικής προσπάθειας και συµµετοχής στα Ευρωπαϊκά δρώµενα ήταν η αναγνώριση και εµπιστοσύνη στο πρόσωπό της από τους ευρωπαίους συναδέλφους µας και η τιµητική αποδοχή της πρότασής της για διοργάνωση του 24ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου στην Αθήνα το 1995 µε πρόεδρο της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής την ίδια.
Από τις σηµαντικότερες προτάσεις που κατατέθηκαν στην EDTNA/ERCA εναι :
- Η καθιέρωση ενιαίων κλινικών προτύπων στη Νεφρολογική Νοσηλευτική
- Η ενιαία εκπαίδευση των Ν.Ν. σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Η επιδοτούµενη συνεχιζόµενη εκπαίδευση των Ν.Ν.
Συµµετέχει ενεργά και συµβουλευτικά σε όλες τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες της Ε.Ν.Ε.Ν., στήριξε την ένωση και απορρόφησε τους κραδασµούς και τις αντιξοότητες, κυρίως της πρώτης περιόδου, µε τις πολλές δυσκολίες που αντιµετωπίζαµε.
Οι Ν.Ν. την ευχαριστούν και της αναγνωρίζουν την προσφορά της στην αναβάθµιση της θέσης και του ρόλου του Ν.Ν.. Της έχει απονεµηθεί η τιµητική διάκριση του τίτλου της «επίτιµου προέδρου» της Ε.Ν.Ε.Ν.
- Η κα Γεωργία Πουλιάση Key – Member 1990-1993
- H κα Αναστασία Λάσκαρη Key- Member από το 1993-2005. Είναι από τα µέλη µας µε την µακροβιότερη παρουσία στα ευρωπαϊκά νεφρολογικά νοσηλευτικά δρώµενα. Ακούραστη, µεθοδική, αθόρυβη αλλά προπάντων φιλότιµη και εργατική, τιµά την χώρα µας, και το αποτέλεσµα της σκληρής δουλειάς της, είναι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι µας να την επιλέξουν το 2006 στην Executive Committee (EC).
Χτίζοντας και συνεχίζοντας την συστηµατική δουλειά τους, ήδη από την νέα της θέση, παρεµβαίνει δυναµικά µε την πρόταση της ανάληψης και διεξαγωγής του συνεδρίου το 2012 στην Ελλάδα. Εξελέγει και διετέλεσε Πρόεδρος (Ellect President) της E.D.T.N.A/E.R.C.A από το 2010-2012. Έχει ταυτίσει το όνοµά της µε τον εθελοντισµό και την προσφορά στην Νεφρολογική Νοσηλευτική. Η Ε.Ν.Ε.Ν .για την προσφορά της, της απένειµε «τιµητική πλακέτα».
– Ισόβιο µέλος της EDTNA/ERCA από 2012
- Η κα Γεωργία Θανασά είναι η Ελληνίδα νοσηλεύτρια, η οποία διετέλεσε µέλος της E.C. και πρόεδρος EDTNA/ERCA (2002-2005). Η δυναµική της παρουσία αλλά και η συστηµατική και επίπονη εργασία της, τίµησαν την χώρα µας και η θητεία της χαρακτηρίζεται από επιτυχία και καινοτόµες τοµές στην Νεφρολογική Νοσηλευτική.
- Ο κος Αθανάσιος Νούσης µέλος της Executive Committee (EC) από το 2002-2003 και ταµίας της EDTNA/ERCA.
- Η κα Μαριάννα Ελευθερούδη Key- Member από το 2005-2013. Μέλος της Executive Committee (EC) της EDTNA/ERCA από το 2010-2014.Πρόεδρος της EDTNA/ERCA 2014—2016. Eκτιµήθηκε ιδιαίτερα η εργατικότητα, η συνέπεια της και όλη η θετική και παραγωγική παρουσία της στην EDTNA/ERCA και στις εργασίες του 43του Συνεδρίου στις 06/09/2014, που διεξήχθει στην Ρίγα της Λετονίας, εξελέγει οµόφωνα πρόεδρος απ΄ όλα τα κράτη µέλη.
- Η κα Θεοδώρα Καυκιά από το 2003–2010 είναι µέλος του Research Board της EDTNA/ERCA, Member of the EDTNA/ERCA Accreditation Programme Committee, απο το 2010 έως σήμερα. Συντονίζει µε επιτυχία και επιστηµονικότητα το ερευνητικό πρόγραµµα European Practice Database (EPD), για την χώρα µας, το οποίο καταγράφει την καθηµερινή κλινική πρακτική των νεφρολογικών κέντρων της Ευρώπης. Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, ανήκει η µετάφραση του βιβλίου για Νοσηλευτές Νεφρολογίας «Νεφρολογική Νοσηλευτική»
- Η κα Λιάνα Πουλιά Nutrition Consultant στην EDTNA/ERCA από το 2006 έως σήμερα
- Ο κος Νικήτας Πήλιουρας είναι το νεότερο µέλος της ελληνικής οικογένειας στην EDTNA/ERCA και συµµετέχει στην οµάδα µετάφρασης των Newsletters. Παράλληλα είναι και το νέο Brand Ambassador ( Key- Member) της Ελλάδας στην EDTNA/ERCA, Key member of EDTNA/ERCA 2014.
- Η κ. Σταυρούλα Βοβλιανού, Brand Ambassador of Greece στην EDTNA/ERCA από το 2014 έως σήμερα
- H κ. Ανατασία Λιοσσάτου, Member Publication Coordinator Executive Committee EDTNA/ERCA από το 2003 έως σήμερα (θα αντικατασταθεί με αυτό που σε γράφω τώρα)
- Η κ. Βασιλική Ζώη, Executive Committee Member EDTNA/ERCA, από το 2022 έως σήμερα
- H κ. Χρυσάνθη Αβράμη, CKD Consultant ap 2022 , έως σημερα.
Co – editors του Journal και υπεύθυνες για τη µετάφραση στα Ελληνικά: Η κα Δέσποινα Κοντούλη από το 1997 έως το 2000
H κα Ελένη Παναγιωτάκη από το 2000 έως το 2007
Αναστασία Λιοσάτου µέλος της Scientific Programme Committee(SPC) και SPC chair από το 2012 έως σήµερα.
Κοκκινίδου Ειρήνη- Κοτζαµανίδου Ελένη- Πήλιουρας Νικήτας είναι η οµάδα µετάφρασης του news- letter στα Ελληνικά ,από το 2007-σήµερα.
Η δουλειά τους χαρακτηρίζεται από επιστηµονικότητα, συνέπεια και επαγγελµατισµό. Τα µεταφρασµένα τεύχη αποτελούν σηµείο βιβλιογραφικής αναφοράς για τους Έλληνες Ν.Ν.
Εκ µέρους όλων των Ν.Ν. της χώρας µας συγχαίρουµε όλους τους εθελοντές µας, που αφιερώνουν προσωπικό χρόνο και κόπο.
Τους ευχαριστούµε θερµά για την θέληση και την επιµονή τους και τους ευχόµαστε Υγεία και Δύναµη.
Το news-letter από το 2016 θα κυκλοφορεί σε Ηλεκτρονική Μορφή για όλα τα µέλη της EDTNA/ERCA
Παράλληλα µε την αύξηση των µελών µας στην EDTNA/ERCA., από το 1995 διεκδικήσαµε και πετύχαµε για δέκα χρόνια περίπου την µετάφραση των εργασιών των συνεδρίων στην ελληνική γλώσσα ( Mainhall).
9. AΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ε.Ν.Ε.Ν.
Η σωστή διαχείριση, η συνεχής προσήλωση στην εκπλήρωση των στόχων και η αναζήτηση µόνιµης στέγασης για τους Ν.Ν., το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε.Ν. µετά από ώριµη σκέψη και προβληµατισµό για την σωστή επένδυση των εισφορών των µελών της, αλλά και την χορηγία των αρωγών µελών µας, τον Ιούνιο του 2005, προβαίνει στην αγορά διαµερίσµατος, επί της οδού Λ. Κηφισίας 82, στον 1ο όροφο. Η απόφαση έγινε αποδεκτή µε ενθουσιασµό από τα µέλη της Νοσηλευτικής Νεφρολογικής Κοινότητας.
Βάσει του συµβολαίου, το διαµέρισµα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Ε.Ν.Ε.Ν. και αν αναστείλει τη λειτουργία της, θα χρησιµοποιηθεί για στέγαση απόρων ασθενών µε Χ.Ν.Ν., που προέρχονται από την περιφέρεια. Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε.Ν. εκτιµά, ότι η ένωσή µας πλέον έχει καθιερωθεί ως ο επιστηµονικός φορέας της χώρας στα Νοσηλευτικά δρώµενα και για να αναβαθµίσει και διατηρήσει την επιστηµονικότητά της, προβαίνει στην αλλαγή του ονόµατος και του καταστατικού της και έχουµε πλέον την νέα ονοµασία:
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ».
Η αγορά του γραφείου έγινε επί της θητείας του Δ.Σ. :
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Μιχάλη Κουράκο Αντιπρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ.Γραµµατέας
Θεοδώρα Καυκιά Ταµίας
Δέσποινα Κοντούλη Μέλος
10. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ EDTNA/ERCA
Η Ε.Ν.Ε.Ν. στο πλαίσιο του προγράµµατος για µεταβασική εκπαίδευση των µελών της, υποστήριξε και προσάρµοσε στα δεδοµένα της χώρας µας, τον « Ευρωπαϊκό Πυρήνα Σπουδών » για ένα µεταβασικό πρόγραµµα µαθηµάτων στη Νεφρολογική Νοσηλευτική και τα «Ευρωπαϊκά κριτήρια» (standars) για την άσκηση της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής. Η µετάφραση των βιβλίων της EDTNA/ERCA έγινε από την αείµνηστη καθηγήτρια της νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθηνών Άννα Σαχίνη.
Το πρόγραµµα παρουσιάστηκε σε (2) δύο ηµερίδες 7η και 8η (1996 & 1997), το περιεχόµενο των οποίων αποτελεί την βάση για την ποιοτική άσκηση της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής. Το πρόγραµµα συντόνισε µε επιτυχία η καθηγήτρια του τµήµατος Νοσηλευτικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Κ. Χρυσάνθη Πλατή και την επιµέλεια της έκδοσης είχαν οι Ι. Θάνου και Α. Λάσκαρη.
Η Ε.Ν.Ε.Ν. χαιρέτησε και υιοθέτησε την πρωτοβουλία της EDTNA/ERCA να εκπονήσει το 2007 εγχειρίδιο για τη « χρόνια νεφρική νόσο – οδηγό για την κλινική πράξη,». δύο εγχειρίδια Αναγνωρίζοντας την αξία αυτού του εγχειριδίου, το µετέφρασε στα Ελληνικά, προς χρήση των νοσηλευτριών-των της χώρας µας στο πλαίσιο του προγράµµατος για συνεχιζόµενη εκπαίδευση. Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε.Ν. πιστεύει, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συµβάλλει σηµαντικά στην ανανέωση και προσθήκη νέας γνώσης στην Νεφρολογική Νοσηλευτική προς όφελος των ασθενών, µε Χ.Ν.Ν.. Την µετάφραση έκανε η κα Αναστασία Λάσκαρη και η κα Σιµέλλα Προβατοπούλου και την επιµέλεια της έκδοσης είχαν η κα Α.Λάσκαρη, η κα Π.Τσούγια και η κα Μ.Ελευθερούδη.
Επίσης έχουν µεταφραστεί τα παρακάτω εγχειρίδια:
- «Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια Ο.Ν.Α.»
- «Αναιµία στην Χ.Ν.Ν»
- «Μεταµόσχευση Νεφρού»
Κάπου εδώ, τελειώνει η περιπλάνηση στα µονοπάτια των σηµαντικότερων γεγονότων της πορείας της Ε.Ν.Ε.Ν., η οποία δηµιουργήθηκε και ενηλικιώθηκε µε πολύ αγάπη και φροντίδα, υποµονή και επιµονή, σκληρή δουλειά και αφοσίωση στους στόχους.
Πιστεύουµε και ελπίζουµε, ότι η νέα γενιά των Νοσηλευτών Νεφρολογίας, από καλύτερη αφετηρία και σε γερά θεµέλια, να κτίζει και να πορεύεται µε τα ίδια οράµατα αυτοβελτίωσης αλλά και προσφοράς ολιστικής φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπό µας.
Παραφράζοντας τον Καβάφη, ας πούµε ότι:
«Εδώ που φθάσαµε λίγο δεν είναι τόσο, που κάναµε…
Όµως τα περισσότερα και καλύτερα µέλλονται να γίνουν… Παναγιώτα Τσούγια
Πρόεδρος Ε.Ν.Ε.Ν.
Βιβλιογραφία: Αρχείο ΕΝΕΝ – Προσωπικές Εµπειρίες. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
1η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
1988-1990
Αννα Ζαπραίδου Πρόεδρος
Αννα Καραγιάννη Αντιπρόεδρος
Παναγιώτα Τσούγια Γ. Γραµµατέας
Μαγδαληνή Κωστενίδου Ταµίας
Μάγδα Μουστάκα Μέλος
1ο Εκλεγµένο Διοικητικό Συµβούλιο
1990 -1992
Αννα Θάνου Πρόεδρος
Αννα Καραγιάννη Αντιπρόεδρος
Παναγιώτα Τσούγια Γ. Γραµµατέας
Μαγδαληνή Κωστενίδου Ταµίας
Μάρθα Μουστάκα Μέλος
1992 – 1994
Αννα Θάνου Πρόεδρος
Καραγιάννη Άννα Αντιπρόεδρος
Τσούγια Παναγιώτα Γ.Γραµµατάες
Κωστενίδου Μάγδα Ταµίας
Ιφφου Άννα Μέλος
1994 –1996
Άννα Θάνου Πρόεδρος
Αλέξανδρος Πατσώνας Αντιπρόεδρος
Παναγιώτα Τσούγια Γ,Γραµµατέας
Μάγδα Κωστενίδου Ταµίας
Διονύσης Μιχαλόπουλος Μέλος
1996 –1998
Αννα Καραγιάννη Πρόεδρος
Παναγιώτα Παναγιώτα Αντιπρόεδρος
Αναστασία Λάσκαρη Γ.Γραµµατέας
Δέσποινα Κοντούλη Ταµίας
Αθανάσιος Νούσης Μέλος
1998 –2000
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Ιωάννα Κοσµάνου Αντιπρόεδρος
Λάσκαρη Αναστασία Γ.Γραµµατέας
Δέσποινα Κοντούλη Ταµίας
Αθανάσιος Νούσης Μέλος
2000 –2002
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Αντιπρόεδρος
Αναστασία Λάσκαρη Γ.Γραµµατέας
Δέσποινα Κοντούλη Ταµίας
Γεωργία Θανασά Μέλος
2002 -2004
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Μιχαήλ Κουράκος Αντιπρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ.Γραµµατέας
Μαριάννα Ελευθερούδη Ταµίας
Θεοδώρα Καυκιά Μέλος
2004 –2006
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Μιχαήλ Κουράκος Αντιπρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ. Γραµµατέας
Θεοδώρα Καυκιά Ταµίας
Δέσποινα Κοντούλη Μέλος
2006 –2008
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Αντιόπη ΠαπασηµακοπούλουΑντιπρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ. Γραµµατέας
Θεοδώρα Καυκιά Ταµίας
Δέσποινα Κοντούλη Μέλος
2008 –2010
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Αντιόπη ΠαπασηµακοπούλουΑντιπρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ. Γραµµατέας
Μαριάννα Ελευθερούδη Ταµίας
Πέτρος Τσίτσης Μέλος
2010 – 2013
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Ανδρέας Χαρδαλιάς Αντιπρόεδρος
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ.Γραµµατέας
Μαριάννα Ελευθερούδη Ταµίας
Λάµπρος Θεοδοσόπουλος Μέλος
2013 – 2016
Παναγιώτα Τσούγια Πρόεδρος
Διαµάντω Χασκή Αντιπρόεδρος (2014)
Λάµπρος Θεοδοσόπουλος Αντιπρόεδρος (2015)
Βασιλική Λαγκάζαλη Γ.Γραµµατέας
Μαριάννα Ελευθερούδη Ταµίας
Ανδρέας Χαρδαλιάς Μέλος ,